woensdag 20 september 2017

Het houdt maar niet op, althans niet vanzelf.

We rollen van de ene soap in de andere en dat is slecht voor het aanzien van de lokale politiek. Ik maak er onderdeel van uit en krijg steeds vaker te maken met het slechte imago en de tanende geloofwaardigheid van de politiek. Dat ik daar ook een rol in speel, valt niet te ontkennen maar, ‘It takes two to tango.' Als er politiek namelijk niets te melden valt en het college gewoon doet waar ze voor ingehuurd zijn, zou het politiek echt een stuk rustiger zijn. Het feit dat we het weer over de megastallen moeten hebben en dat de zwembadsoap hoe langer hoe meer een politieke prestige zaak is geworden valt overigens niet uit te leggen. Dat ga ik dan ook niet doen, wel zet ik wat zaken op een rijtje. Het oordeel is aan u.

Dit college probeert krampachtig en tegen beter weten in, een onmogelijke opgave te realiseren. Deze opgave, een overdekt zwembad te bouwen op een locatie waarvan je de gronden nog niet in eigendom hebt, je geen invulling geeft aan de eis van multifunctionaliteit, de exploitatie kosten van zwembad De Zandstuve 50.000 hoger uitvallen dan in je berekeningen is meegenomen, maken het onmogelijk binnen het maximaal vastgestelde bedrag te blijven. Dat er ook nog een probleem is over een bedrag van 476.000 aan frictiekosten laat ik voor dit moment maar even rusten.  Echter voor de realistische en rationele voorstellen, die wel binnen het budget zouden blijven, was politiek geen meerderheid te halen en we zitten nu midden in een volgende aflevering van deze soap.

Omdat kennelijk nu ook bij het college het besef is doorgedrongen dat de realisatie van deze plannen binnen het maximale budget niet haalbaar is, wringt men zich in allerlei bochten om toch, althans op papier, binnen het budget te blijven. Dat het college denkt zowel de raadsleden als de inwoners hiermee zand in de ogen te kunnen strooien, zegt veel zo niet alles over dit college.  Dat deze plannen een mission impossible zijn en dat zwembad Utopia op deze locatie nooit binnen het afgesproken budget kon worden gerealiseerd, heb ik op 20 december 2016 al heel duidelijk aangegeven. Ja, ik ben namens mijn partij in 2013 akkoord gegaan met de bouw van een overdekt zwembad aan de Noordkant van Vriezenveen, maar wel onder de strikte voorwaarde dat er jaarlijks maximaal 645.000 voor zwemmen zou worden uitgeven. De reden dat ik tegen de huidige plannen heb gestemd, ligt dus niet aan de locatie, maar aan het feit dat ik niet geloofde in de woorden van de wethouder, dat deze plannen ‘realistisch en haalbaar’ zouden zijn. Het werd helaas een politiek prestige project en de coalitiepartijen wilden niet luisteren naar de gezamenlijke oppositie en het besluit werd met 12 tegen 11 genomen. Een overwinning voor de coalitie, maar wel een Phyrrus overwinning met forse financiĆ«le gevolgen voor de inwoners van Twenterand. Er werd op dat moment opnieuw besloten dat er geen cent bij de afgesproken  645.000 zou komen om zwemmen voor Twenterand te behouden. Het woord indexering kwam in het raadsvoorstel helemaal niet voor. Het klopt dat dit bedrag in 2013 al in de stukken opgenomen was, maar dit werd in het raadsvoorstel van 20 december 2016 nog eens expliciet genoemd en als besluit opnieuw door de raad genomen, al waren dit dan alleen de drie coalitiepartijen.

Omdat nu blijkt dat het allemaal niet gaat lukken, probeert het college te redden wat er te redden valt en wijzigt op eigen houtje de afspraken en de regels en dat doe je niet tijdens een wedstrijd. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen, dus plotseling wordt er nu gesproken over indexering en zelfs zijn er plannen om het groot onderhoud bij de gemeente te laten. Daar is, evenals de indexering, echter nooit eerder sprake van geweest. Ook blijkt nu dat men 4 keer zoveel grond heeft moeten aankopen, dan er nodig is voor dit zwembad. Dit valt toch niet uit te leggen, zeker niet als iets meer dan een jaar geleden nog, met een groot verlies, gronden op vrijwel dezelfde locatie zijn terugverkocht en je bedrijfsterreinen in de ijskast zet? Naar nu blijkt hebben we ondertussen ook al meer dan 800.000 aan kosten gemaakt en de kans dat dit zwembad er komt is naar mijn mening verder weg dan ooit, zeker na het lezen van de beantwoording op de gestelde schriftelijke vragen. Ook lijken de gebruikers zich onvoldoende terug te zien, in het opgestelde programma van eisen, een programma van eisen dat tot op dit moment nog niet is gedeeld met de raad, terwijl dit wel was toegezegd. Kortom, een soap waar we als politiek dan wel niet allemaal verantwoordelijk voor zijn, maar wel allemaal op aangesproken worden en ons niets anders past dan, al dan niet plaatsvervangende, schaamte. 

In het persbericht van de gemeente, probeert het college uit te leggen dat  indexering toch eigenlijk heel logisch is, omdat het bedrag al in 2013 is vastgesteld. Jammer, dat men even vergeet te noemen dat de vaststelling van dit bedrag hernieuwd heeft plaatsgevonden in de raadsvergadering van 20-12-2016 en nergens in dit raadsvoorstel met een woord gesproken wordt over indexering van dit bedrag. Of dit toen bewust werd verzwegen om dit besluit er doorheen te krijgen weet ik niet, ik constateer slechts dat het op dat moment niet genoemd is en dat men er nu wel plotseling meekomt. Volgens mij is er m.b.t. de inhoud van dit persbericht dus echt sprake van een halve waarheid, maar als je indexering opvoert als argument, komt 2013 natuurlijk beter uit dan 2016.  Mogelijk dat de fractievorzitter van het CDA dit blog beschouwd als relpolitiek, ik heb slechts getracht de feiten op een rijtje te zetten en laat het oordeel volledig aan u over. Voor mij zijn deze ontwikkelingen echter reden genoeg om de stekker uit dit plan te trekken en niet verder te gaan op deze in mijn ogen heilloze weg. We gaan hier zeker binnenkort het debat weer over voeren en ik hoop van harte dat de echte realiteit het gaat winnen van de politieke realiteit. Dan zal ook blijken wat de woorden van de coa;litiepartijen waard zijn: '645.000 en geen cent meer'. Het zou een 'bloody shame' zijn als zij hun uitspraken niet gestand doen en er wederom een politiek besluit wordt genomen dat ten koste gaat van heel veel extra gemeenschapsgeld. Dat het anders moet in politiek Twenterand is duidelijk en op 21 maart 2018 heeft u de kans een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college te kiezen, laat deze kans niet lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten